JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i mål om grovt bedrägeri m.m.

[2017-07-12] Norrköpings tingsrätt

Norrköpings tingsrätt har idag meddelat dom i ett omfattande mål mot tolv tilltalade om bland annat grovt bedrägeri genom telefonförsäljning av annonsplatser på internet mot närmare 500 målsägande.

Tingsrätten dömer tre huvudmän för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri till fyra års fängelse vardera. De döms även att betala skadestånd till strax över 400 målsägande med sammanlagt drygt fyra miljoner kronor. Sju av de tilltalade döms för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri men deras delaktighet bedöms som mindre allvarlig och påföljden bestäms till villkorlig dom och dagsböter. En tilltalad döms för grovt penninghäleri till villkorlig dom och dagsböter. Även dessa tilltalade ska betala skadestånd till målsägandena. Beträffande en av de tilltalade ogillas åtalet helt.

Bedrägeriverksamheten har avsett försäljning av abonnemang på annonsplatser på två olika söktjänster på internet. Säljare har ringt upp företagare runt om i Sverige och påstått att de sedan tidigare haft ett avtal med säljarbolaget och därigenom lurat företagarna att tro att de var tvungna att betala en årsavgift för att få avsluta abonnemanget. Tingsrätten bedömer brottsligheten som grovt bedrägeri eftersom verksamheten bedrivits organiserat och systematiskt, omfattat ett betydande belopp – sammanlagt cirka fem miljoner kronor (inklusive försöksbrott) – och riktat sig mot ett mycket stort antal målsägande, varav flera på grund av sjukdom, ålder eller små ekonomiska omständigheter haft svårt att stå emot de ogrundade betalningskraven.

Senast ändrad: 2017-07-12

För mer information kontakta:

Lars-Ola Högsborn
Rådman
011-24 35 00

Sophie Falkman
Rådman
011-24 35 71

Louise Aagaard
Beredningsjurist
011-24 35 39

Målnummer:

B 3519-13

Beställning av dom:

Dombeställning: Dom i mål om grovt bedrägeri m.m.
011-24 35 00