Vid en skilsmässa ska normalt en bodelning göras. Bodelning innebär att man bestämmer hur makarnas egendom ska delas upp mellan dem. Om parterna inte kommer överens om bodelningen kan båda eller en av dem ansöka hos tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska utses.
Bodelningsförrättare kan också utses när ett samboförhållande upphör och vid dödsfall när den avlidne var gift eller sambo.
Hur gör jag för att ansöka om bodelningsförrättare?
-
Skicka en skriftlig ansökan till tingsrätten.
Läs nedan vad som ska framgå av ansökan, under rubriken Mer om bodelningsförrättare.
-
Du måste bifoga personbevis för dig som gör ansökan. Personbevis beställs från Skatteverket. Du kan använda det personbevis som avser ”utdrag om folkbokföringsuppgifter" Personbeviset bör inte vara äldre än tre månader.
Till vilken domstol ska jag skicka ansökan?
Ansökan ska skickas till tingsrätten för den ort där någon av parterna var folkbokförda den 1 november föregående år. För att hitta rätt tingsrätt, använd Sveriges Domstolars sökfunktion "Sök domstol".
Vad kostar det att ansöka och hur betalar jag?
Ansökningsavgiften är 900 kronor. Använd vår betaltjänst (öppnas i nytt fönster).
Om du redan har ett mål om skilsmässa som pågår vid tingsrätten ska du inte betala någon ytterligare avgift för att du vill att domstolen även ska utse en bodelningsförrättare. Det räcker då att bara skicka in ansökan.
Mer information om bodelningsförrättare:
Bodelning ska göras när ett äktenskap tar slut på grund av skilsmässa eller ena partens död. Det innebär att makars samlade egendom, med undantag för enskild egendom, ska fördelas mellan dem. Bodelning kan också göras under ett äktenskap.
Bodelning kan även göras när ett samboförhållande upphör. Då är det emellertid inte sambornas samlade egendom som ska fördelas mellan dem, utan endast deras gemensamma bostad och bohag om den förvärvats för gemensam användning och samborna inte tidigare avtalat om att annat ska gälla.
En överenskommelse om bodelning ska upprättas skriftligen och undertecknas av parterna.
Bodelning kan göras av parterna själva.
Läs mer om bodelning hos Skatteverket.
Vid ansökan om bodelningsförrättare tas en avgift om 900 kr ut av tingsrätten. Om det redan pågår ett mål om skilsmässa vid tingsrätten behöver inte man inte betala ansökningsavgift för ansökan om bodelningsförrättare.
I övrigt har bodelningsförrättaren rätt att få ersättning för sitt arbete och sina kostnader. Huvudregeln är att parterna betalar hälften var av kostnaderna för bodelningsförrättaren.
Parterna har ett solidariskt (gemensamt) kostnadsansvar för kostnaderna för bodelningsförrättaren. Det innebär att bodelningsförrättaren kan vända sig till en av parterna för att få betalt och denne får sedan kräva hälften av kostnaden från den andre. I undantagsfall kan bodelningsförrättaren besluta att kostnaderna ska fördelas på annat sätt än att parterna betalar hälften var.
Man kan inte få rättshjälp för att betala en bodelningsförrättare. Däremot kan man ansöka hos tingsrätten om så kallad ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Om sådan ersättningsgaranti beviljas betalas fem timmars arbete för bodelningsförrättaren av allmänna medel. Ersättningsgaranti beviljas om det är skäligt med hänsyn till den sökandes ekonomiska och personliga förhållanden och omständigheterna i övrigt.